Internet een beetje uit, biotechnologie in

Ondanks een daling in het vierde kwartaal is er in 2000 in de Verenigde Staten voor een recordbedrag aan risicokapitaal geinvesteerd.

Dat blijkt uit de eerste gezamenlijke cijfers van de Moneytree Survey van PricewaterhouseCoopers in samenwerking met Venture One.
In totaal bedroegen deze investeringen in 2000 68,8 miljard dollar (167 miljard gulden), 80 procent meer dan in 1999. Van dat geld ging het leeuwendeel, 56,9 miljard dollar (138 miljard gulden) naar internet-startups.
Maar er is wel een verschuiving in de laatste kwartalen van dedotcoms naar biotechnologie. Analiste Elizabeth Schaefer: "Dit zijn leuke tijden voor biofarmaceutische, en met name biotechnologische, bedrijven. Hun uitstekende cijfers in het verder nogal magere vierde kwartaal laten zien dat ze steeds interessanter voor beleggers worden". Zij verwacht dat biotechnologie dit jaar een flinke groei te zien geeft.
Je moet de cijfers wel in perspectief zien, stelt ze. Ondanks de'dot.bombs' van 2000 en de beroering op de effectenbeurzen is er nog nooit zo veel risicokapitaal geweest als nu.
En ondanks de daling maken internetbedrijven nog altijd 80 procent uit van alle risicodragende investeringen. Investeringen in software en databases daalden slechts gering ten opzichte van hun hoogtepunt in het derde kwartaal van 2000, terwijl de andere internetsectoren het slecht deden. E-commercebedrijven trokken bijvoorbeeld slechts 1 procent van alle internet-gerelateerde investeringen aan tegen het dubbele op het hoogtepunt eind 1999.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-16T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.