Robot Kismet leert menselijke emoties

Dr. Cynthia Breazeal van het vermaarde MIT is blij met een boos gezicht. Als dat tenminste toebehoort aan Kismet, de robot met menselijke trekjes.

Het Massachussetts Institute of Technology fungeert graag als broedkamer van nieuwe technologieën. Zo werkt Breazeal al sinds 1997 aan het project Kismet. De bedoeling is een robot te ontwikkelen die reageert op menselijke emoties en zelf ook in staat is emoties te uiten. Breazeal is daarom te rade gegaan bij de kinderpsychologie en leert de machine van alles als ware de robot een klein kind.
Haar intentie is een sociale machine te bouwen die de sleutel is tot een nieuwe generatie slimme apparaten.
Inmiddels is zij een paar jaar verder met haar werk en het blijkt dat Kismet opgroeit tot een beschaafde jongeman (of jongevrouw natuurlijk). Kismet is in staat emotionele, menselijke stembuigingen te herkennen en daar adequaat op te reageren. De onderzoekster heeft, om mensen vriendelijker te stemmen, Kismet uitgerust met grote blauwe ogen, aangezette wimpers en wenkbrauwen en een prachtige mond. Het ziet er voorlopig naar uit dat Kismet nog niet in zijn puberteit belandt. Hij heeft nog veel te leren. Breazeal verwacht dat nog veel studenten een doctorale scriptie aan het wezen zullen wijden.
Meer informatie ophttp://www.ai.mit.edu/projects/humanoid-robotics-group/kismet/kismet.html.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-16T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.