Transmeta claimt successen in servers

Chipmaker Transmeta heeft een nieuwe klant gevonden voor de Crusoe, de energiezuinge chip die daardoor met name geschikt is voor laptops.

Nadat de afgelopen weken al drie Japanse elektronica-giganten, waaronder Casio en Cassiopeia Fiva, de chip omarmden in hun nieuwe series draagbare computers, gaan nu vier bedrijven samen met Exodus Communications, de nummer één in het beheer van bedrijfswebsites, de chip inbouwen in servers.
Behalve dat hij minder energie gebruikt, geeft de Crusoe ook aanzienlijk minder warmte af en dat betekent dat er zonder koelingsproblemen meer processoren in een server kunnen worden gebouwd. Topman Ditzel van Transmeta voegde daar gisteren aan toe dat "we hier in Californië een elektriciteitscrisis hebben. Bedrijven als Exodus zullen zich er op moeten instellen dat ze maar een bepaalde hoeveelheid stroom krijgen en dat ze het daarmee moeten doen".
Ditzel wilde zich niet wagen aan voorspellingen over de opmars van de Crusoe-processoren in de serverwereld, maar volgens hem kan deze nieuwe afzetmarkt belangrijk bijdragen aan de verdere resultaten dit jaar.
Transmeta lijkt weer terug van weggeweest. Het bedrijf verloor tweederde van zijn beurswaarde toen eind vorig jaar computergigant NEC een aantal blindgangers geleverd kreeg waardoor er problemen ontstonden bij de notebooks. Ditzel wees erop dat NEC het vertrouwen niet is verloren en de processoren alleen maar in meer notebooks inbouwt. Behalve NEC maken ook Sony, Hitachi en Fujitsu inmiddels gebruik van de processor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-21T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.