Riaa opent jacht op Napster-lookalikes

Napster is voorlopig geveld, maar voldaan is de platenindustrie nog niet. Opennap servers zijn het volgende doelwit van de platenbonzen.

Napster wil dat het hoger beroep opnieuw wordt behandeld. Sluiting van de site is volgens Napster in strijd met het recht op vrije meningsuiting. De internetsite probeert intussen op verschillende manieren om de muziekindustrie tegemoet te komen, maar die heeft echter lauw gereageerd op de voorstellen.
Het kwaad komt in vele gedaanten, weet de Recording Industry Association of America. En daarom is er van een welverdiende rust na de jacht geen sprake. Na het vernietigende vonnis dat in de rechtzaal werd uitgesproken tegen muziek-uitwisselaar Napster, heeft de Riaa alweer nieuwe onverlaten op het oog. Diverse internet-providers worden binnenkort gedaagd, omdat zij de vermeende kwade geniussen achter Opennap servers via hun infrastructuur rustig de gang laten gaan. Opennap servers bieden een Napster-gelijkende muziekuitwisseldienst.
De advocaten van de Riaa hebben afgelopen week klachten ingediend bij ongeveer vijftig Amerikaanse internetproviders. Opennap servers, zo waarschuwen zij, schenden het auteursrecht. En zoals inmiddels bekend mag worden geacht, laat de platenindustrie dat niet over haar kant gaan. Volgens de Riaa zijn er zo'n negentig Opennap servers binnen de Amerikaanse landsgrenzen en het wordt tijd dat ook zij de deuren sluiten of een legaal alternatief ontwikkelen voor hun huidige dienstverlening. Opennap servers staan in een wereldwijd netwerk dat wordt onderhouden door een verbond van open broncode programmeurs. Opennap is inmiddels bezig haar site te reorganiseren. Na de uitspraak in de Napster zaak zit de schrik in. Opennap werkt aan een betaalde service en heeft toenadering gezocht tot de platenmaatschappijen in de hoop tot een schikking te kunnen komen. De stijl van opereren die de Riaa de afgelopen twee jaar ten beste heeft gegeven, biedt echter weinig hoop voor Opennap. Alleen het hele grote geld (zoals MP3.com moest ophoesten) zal de Riaa ervan weerhouden een vol punt te willen scoren op de tatami van het recht.
Toch liet de Riaa afgelopen week enkele minder oorlogszuchtige klanken horen. De missives naar de providers hebben tot tevreden stemmende reacties geleid. Een zegsman: "Elke provider waarmee we gesproken hebben, heeft aangekondigd actie tegen deze servers te ondernemen en enkele ervan zijn inmiddels al opgedoekt."
Opennap servers buiten Amerika vallen buiten de justitiële reikwijdte van de Riaa. Maar ook die servers moeten vrezen: de International Federation of the Phonographic Industry zal spoedig uit haar winterslaap ontwaken, aldus de Riaa. "Zij zijn zich ten volle bewust van deze servers. Internationaal zal er spoedig worden ingegrepen", waarschuwt een zegsman.
De Riaa zelf zal ook nog wel even bezig blijven. Sinds de Napster-uitspraak zijn de Napster alternatieven aan het groeien geslagen. Een ervan, Gnutella, stelt de platenbizz voor een nieuw probleem. Gnutella heeft geen centrale servers nodig om te opereren en is dus zeer moeilijk stil te leggen op basis van een gerechtelijke uitspraak.Cops and Robbers, het blijft het oudste spelletje ter wereld. En niemand kant het ooit echt winnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-26T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.