Week van de waarheid voor Microsoft?

Is rechter Jackson zijn boekje te buiten gegaan? Dat zal een van de vragen zijn, die Microsoft deze week in haar beroep aan de orde zal brengen.

Wordt het de week van de waarheid voor Microsoft? Na een periode van relatieve rust op het gerechtelijk vlak, richten alle ogen zich deze week weer op 's werelds grootste softwarehuis. In Washington begint een dezer dagen namelijk het beroep tegen de uitspraak van rechter Thomas Penfield Jackson, die Microsoft veroordeelde wegens misbruik van haar monopolie-positie en dwong zich in twee bedrijven op te delen. Over ons lijk, zo moeten Bill Gates en vazallen gedacht hebben. En dus is het hele circus weer terug, ditmaal in hetU.S Court of Appeals. Rechten-deskundigen verschillen van mening over de aanpak die Microsoft dit keer in de rechtzaal gaat toepassen. Voor de misplaatste arrogantie die het bedrijf bij eerdere tripjes naar het gerecht uitstraalde is in elk geval geen plaats meer. Verwacht wordt dat het beroep vooral handelt over een aantal technische vragen. De belangrijkste: zijn Windows en Internet Explorer wettelijk gezien onafhankelijke produkten? Zo niet, dan kan Microsoft haar monopolie-positie op besturingsvlak ook niet misbruikt hebben om Internet Explorer-concurrenten dood te drukken. Hetgeen dus volgens rechter Jackson wel degelijk is gebeurd tijdens de browser-oorlog met Netscape.
Rechter Jackson zelf blijft echter ook niet buiten schot in het beroep. In een bizar gevalletje 'de rollen omgekeerd' verwachten analisten dat Microsoft het gedrag van rechter Jackson aan de kaak zal stellen. Vooral Jacksons media-geile optreden is Microsoft een doorn in het oog geweest. Terecht, meent ook John Soma, die namens de overheid werkte voor het antitrust team dat in de jaren 70 IBM trachtte te knevelen. "De integriteit van de rechtbank staat op het spel", aldus Soma, die ook wijst op de dubieuze rol die het Supreme Court in de recente presidentsverkiezingen heeft gespeeld. "Hoewel ik niet denk dat Jackson per se formele, geschreven regels heeft geschonden, ken ik toch geen enkele antitrust rechter die publiekelijk zoveel commentaar heeft gegeven op een zaak die nog hangende was."
Verwacht wordt dat Rechter Jackson bedankt wordt voor zijn diensten en niet meer gevraagd zal worden eventuele verdere zittingen in de zaak op zich te nemen. Microsoft hoopt echter stiekem dat de hele zaak wordt terug gestuurd naar een nieuwe rechter die Jacksons werk over mag doen. "Microsoft wil niets liever dan een nieuw proces", aldus Soma, "en ze zullen elke truuk die ze kennen proberen om dat voor elkaar te krijgen." Soma wijst erop dat daarmee de politieke dimensie ook een wederopstanding zal maken, omdat de klagende partij (de antitrust-tak van het ministerie van Justitie) eveneens zijn opwachting moet maken in de rechtzaal. Echter, antitrust-chef Joel Klein en zijn democratische baas Bill Clinton hebben inmiddels plaats gemaakt voor Republikeinse tegenhangers, die Microsoft wellicht meer soelaas zullen bieden. Soma: "De Bush administratie heeft al gezegd dat het competitie ondersteund boven procesvoering. Dat maakt onderhandelingen en een schikking waarschijnlijker."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-26T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.