Glasvezelfabrikant JDS schrapt 3000 banen

Het Canadese JDS Uniphase, 's werelds grootste leverancier van glasvezelcomponenten, gaat 3.000 van de 30.000 banen schrappen.

Het gaat vooral om banen in de afdelingen waar onderdelen worden gemaakt die de capaciteit van de netwerken vergroten.
Hoewel de aandelen van JDS een flinke duikeling maakten bij de aankondiging van het nieuws, waren de analisten verdeeld over de stap van JDS. Een aantal van hen ziet in de aangekondigde ontslagen een teken dat de Canadezen voorlopig geen herstel zien in de wat wankelmoedige markt, maar anderen zien in de stap juist het bewijs dat JDS snel handelt om zijn productie in lijn te houden met de vraag.
JDS is bepaald niet het eerste high-techpowerhouse dat overgaat tot ontslagen. Nortel liet al eerder weten dat er dit jaar 10.000 mensen uit moeten, terwijl de grote concurrent Lucent eveneens 10.000 banen schrapt. Motorola heeft inmiddels ook de alarmbel geluid en 6.800 ontslagen aangekondigd, terwijl Ericsson aan het eind van dit jaar 11.000 werknemers minder in dienst zal hebben.
"Dit is voor niemand gemakkelijk, maar het is het enige dat we kunnen doen, willen we een goede toekomst houdden", aldus JDS-woordvoerder Jeff Wild. JDS is mede in de problemen gekomen door Nortel Networks. Twee dagen nadat JDS en Nortel waren overeengekomen dat JDS een fabriek voor Nortel zou bouwen en daarvoor zou worden betaald met aandelen die op dat moment een waarde vertegenwoordigden van 2,5 miljard dollar, kwam Nortel met een winstwaarschuwing die de koers deed kelderen. JDS heeft daardoor bij de huidige koers van Nortel een strop van een miljard dollar.
Er wordt op gespeculeerd dat JDS Nortel daarvoor voor de rechter zal slepen, maar het bedrijf zelf twijfelt daar hevig over. Nortel is veruit de grootste klant van JDS. "En je beste klant sleep je niet zo makkelijk voor de rechter", aldus JDS eerder.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-02-28T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.