Gateway gaat diep snijden in organisatie

De Amerikaanse computerfabrikant Gateway, dat in Nederland zijn computers vooral verkoopt via Primafoon, gaat ingrijpend reorganiseren.

In een poging de inzakkende PC-markt te boven te komen, gaan winkels dicht, wordt personeel ontslagen en gaat Gateway zich vooral richten op de productie en verkoop van 'kale' computers. De aandacht voor snufjes komt op een lager pitje te staan, heeft de nieuwe bestuursvoorzitter Ted Waitt donderdag bekendgemaakt.
Waitt, mede-oprichter van Gateway, nam eind januari het heft in handen. De reorganisatie gaat het nodige geld kosten - tussen de 150 en 275 miljoen dollar (tussen de 350 en 650 miljoen gulden) - en dat betekent dat er in elk geval het eerste halfjaar van 2001 geen winst te verwachten valt.
Gateway wil met name de slag aan gaan met Dell, de grootste computerverkoper in de Verenigde Staten. Net als Dell is Gateway begonnen als een zogenoemdedirectseller, waarbij PC's niet via tussenhandelaren hun weg naar de klant vinden, maar via bestellingen met de telefoon en internet. Gaandeweg veranderde echter de strategie van Gateway en begon het zelfs eigen winkels te openen.
Ook in Nederland is dat het geval. Nadat eerder een overeenkomst met Primafoon werd gesloten over de verkoop van Gateway-computers, opende het bedrijf vorig jaar in Utrecht en Den Haag ook eigen Gateway-stores. Of die dicht gaan, is nog niet bekend.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-02T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.