Greenpeace verliest rechtszaak domeinkaping

Greenpeace mag niet langer de naam http://www.oil-of-elf.de gebruiken voor zijn acties tegen de oliemaatschappij.

Dat heeft de rechter in Berlijn gisteren beslist. Greenpeace voert sinds vorig jaar zomer actie tegen het concern vanwege de schade aan het milieu bij oliewinning in Siberië. In januari heeft het olieconcern gerechtelijke stappen gezet tegen Greenpeace, waarna de site op zwart ging. Greenpeace zegt in beroep te gaan tot de allerhoogste instantie.
Greenpeace heeft in zijn verdediging een nieuw argument gebruikt. Volgens de organisatie ging het bij deze URL namelijk om een kop zoals in een krant, en niet om een adres dat verwarring zou kunnen veroorzaken. De Amsterdamse internetjurist Christiaan Alberdingk Thijm vindt dit een interessant argument, ook omdat het voor de eertse keer gebruikt wordt. In het merkenrecht, waar het in dit soort zaken feitelijk om gaat, beoordeelt de rechter uitsluitend of er verwarring kan ontstaan. Bij dit soort rechtszaken over domeinkaping winnen meestal de grote concerns, zo is in vrijwel alle landen tegenwoordig de regel. TotalFinaElf betoogde echter dat er wel degelijk verwarring kon ontstaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-07T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.