Met Rightworks heeft i2 Ariba niet nodig

De geruchten dat i2 Technologies procurement-specialist Rightworks wil overnemen, worden steeds sterker.

Rightworks en Ariba zijn namelijk regelrechte concurrenten van elkaar. De verwijdering tussen i2, gespecialiseerd insupply chain management (scm), en Ariba is al langer actueel, maar tot op heden hadden beide bedrijven alleen samenwerking gezocht met concurrerende ondernemingenbuiten hun eigen kernactiviteiten. Toen i2 bijvoorbeeld een pact sloot met crm-leverancier Broadvision, volgde Ariba korte tijd later met een vergelijkbare deal met Broadvisions concurrent Vignette.
En een jaar geleden leek het allemaal nog rozengeur en maneschijn, toen i2, Ariba en IBM een samenwerkingsovereenkomst sloten, gericht op de b2b-markt. Maar sinds het ondertekenen van de overeenkomst zijn de twee eerstgenoemde bedrijven eigenlijk vooral bezig geweest onder elkaars duiven te schieten. Zowel Ariba als i2 hebben diverse overeenkomsten gesloten met andere, op hun beurt concurrerende, leveranciers.
De alliantie tussen Ariba, i2 en IBM was aanvankelijk gericht op het bieden van een totaalpakket voor de b2b-markt. De producten van de drie vulden elkaar namelijk perfect aan: Ariba'se-procurement-software, i2'ssupply chain management en IBM's hardware- en integratie-expertise. Echter, het management van zowel Ariba als i2 besloot vervolgens dat de afhankelijkheid van elkaars technologie zo snel mogelijk moest worden verminderd. Dankzij diverse overnames en samenwerkingsovereenkomsten lijken beide bedrijven daar inmiddels aardig in geslaagd te zijn. Met als gevolg dat de alliantie zo goed als waardeloos is geworden.
Nu i2 ook daadwerkelijk toenadering heeft gezocht tot een directe concurrent van Ariba, zal de breuk zonder twijfel definitief zijn. Ariba zal deze actie van i2 immers direct voelen, nu het in de toekomst beconcurreerd zal worden door een onderneming die een totaalpakket kan bieden van scm- en procurement-oplossingen.
Waar i2 nu heeft gekozen voor een totaleovername om het leveringspakket te versterken, bleef Ariba het tot nog toe zoeken in het sluiten van, minder ingrijpende, samenwerkingsverbanden. Die samenwerking zoekt Ariba inmiddels wél nadrukkelijk op het scm-terrein: vorige week tekende het bedrijf bijvoorbeeld nog een contract met Syncra Systems.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-09T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.