Holografisch massageheugen op lithiumkristal

Optostor demonstreert op de Cebit op de stand van Eutelis het holografische massageheugen. Het gaat hierbij om opslag op lithiumkristallen.

Daarin onderscheidt deze methode zich van die van IBM of het Zweedse Optilink, die polymeren gebruiken. De lithiumkristal-methode gebruikt ook een laser, maar de drager beweegt nauwelijks, anders dan bij cd's. De opslag geschiedt in lichte en donkere punten. Voordelen zijn de bijzonder lange levensduur (500 jaar) en de robuustheid, zelfs brand kan weinig schade aanrichten. De opslagcapaciteit bedraagt rond 1 terrabyte, de lees- en schrijfsnelheid 100 Mbit/s en er wordt opgeslagen in pagina's van 1 MB, niet bit-serieel. Dit jaar komt de betatester van het complete apparaat en volgend jaar moet de massaproduktie beginnen.
Framfab Duitsland, ondanks recente ontslagen nog steeds de grootste sitebouwer van Europa, introduceert op de Cebit de nieuwste versie van OpenCMS, een content management systeem.
Het werkt onafhankelijk van een bepaalde database, is op Java gebaseerd en kan dienen als nieuws-applicatie, zoek- of banenprogramma of forum. OpenCMS is één van de weinige Europeseopen source CMS'en, naast bijvoorbeeld het Nederlandse MMbase, dat ruim een jaar op de markt is en in Nederlandse omroepkringen werd ontwikkeld. Framfab werkt verder ook met CMS'en als Vignette, NPS4, WebGate of Pirobase en is te vinden in hal 6, stand F 55.
Er is ook veel mobiel op de Cebit. Het Britse bedrijf Sendo introduceert zijn mobiele telefoon S200, eenstate-of-the-art apparaat met als kenmerken: het weegt nog geen 100 gram, heeft een beeldscherm met 96x74 pixels, een gesprekstijd van 3,5 uur, kan 300 uur stand-by staan,dualband, T9-tekstherkenning, conference-mogelijkheid en grafische equalizer. De telefoon komt in mei op de markt, maar de prijs is nog niet bekend.
De beursorganisatie van de Cebit biedt Palm- of Pocket-PC-bezitters de complete beurscatalogus digitaal aan. Ook kunnen mobiele computeraars via infrarood op de beurs bij her en der verspreide 'digitale tankstations' een light-versie downloaden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-12T00:00:00.000Z Arthur Graaff
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.