Motorola schrapt nog eens zevenduizend banen

Motorola schrapt dit jaar nog eens zevenduizend banen bij de mobiele telefonie divisie, zo heeft de Amerikaanse elektronicagigant gisteren bekendgemaakt.

Eerder al liet het bedrijf weten vijfduizend banen te schrappen bij de divisiepersonal communications, waaronder de mobiele telefoons vallen.
Motorola is na Nokia de grootste maker van mobiele telefoons en heeft te kampen met een teruglopende verkoop en dalende winstcijfers. De achterstand ten opzichte van Nokia loopt steeds verder op en het marktaandeel van Motorola slonk in het vierde kwartaal van 2000 tot 13 procent. De Finnen hebben een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 34 procent.
Volgens analisten heeft Motorola de afgelopen jaren de markt verkeerd ingeschat en erop gegokt dat de consument vooral dure en van alle snufjes voorziene apparaten zou kopen. De consument koos echter voor eenvoudiger, goedkope modellen. Motorola brengt die inmiddels ook op de markt, maar zit nog met een relatief duur productie-apparaat waardoor het maar moeilijk kan concurreren met Nokia.
In totaal heeft Motorola nu in drie maanden tijd 16 duizend werknemers de wacht aangezegd. Naast de 12 duizend ontslagen bij depersonal communications kondigde Motorola drie weken geleden vierduizend ontslagen aan bij de halfgeleidersdivisie. Tegen de zomer moeten alle ontslagen zijn doorgevoerd en zal het bedrijf nog ongeveer 133 duizend mensen in dienst hebben. "Dit is een noodzakelijke stap om ons te vernieuwen en staande te houden in het huidige dramatische zakenklimaat", aldus topman Mike Zafirovski. De beurs reageerde positief op het nieuws en beloonde Motorola met een kleine koersstijging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-14T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.