Winnaars mobiele telecommunicatie verliezen

De gedoodverfde winnaars van mobiele telecommunicatie, de leveranciers van apparatuur en infrastructuur, zijn zwaar aangeslagen.

De toekomst zag er voor hen na de dure Umts-veilingen, die desastreus verlopen zijn voor de telecom-aanbieders, rooskleurig uit. Nu geeft een reeks winstwaarschuwingen aan dat het tij ook voor hen is gekeerd.
De winstwaarschuwing die Philips eerder deze week de wereld in stuurde, deels vanwege tegenvallende verkoop van telecomapparatuur, is de laatste in een lange reeks. Bij alle waarschuwingen gaat het om leveranciers van mobiele apparatuur en infrastructuur. Ericsson, Motorola, Siemens, Matsushita, Nortel, AT&T en Lucent zijn de laatste weken allemaal negatief in het nieuws geweest. Nokia, dat in de algemene daling van telecomaandelen werd meegesleurd, wist de schade enigszins te beperken door een verklaring uit te geven dat ondanks tegenvallende verkoop van mobiele apparatuur de omzet op peil blijft.
Lucent bijvoorbeeld zag in het leveren van 3g-netwerken een uitgelezen kans om terug te komen. Telecomaanbieders leken fabrikanten als Lucent, Ericsson, Nokia en Siemens hard nodig te hebben, niet alleen als leveranciers, maar ook als medefinancier in Umts. De kredietmogelijkheden bij banken waren al tot het uiterste opgerekt. Hun betrokkenheid bij de derde generatie mobiele communicatie breekt nu ook de leveranciers op.
De verrassendste winstwaarschuwing van de laatste weken, die van Ericsson, was voor een deel te wijten aan problemen met 3g. Ericsson is wel een van de belangrijkste leveranciers voor telecombedrijven, maar het moet zelf ook nog veel investeren in de 3g-technologie. Hierdoor staan de marges onder druk. Omdat Ericsson een van de grootste leveranciers van infrastructuur is, had deze waarschuwing ook een negatief effect op de koers van zijn concurrenten.
Hier komt bij dat sommige licentiehouders vanwege hun miljardenschulden hun investeringen uitstellen, of proberen hun uitgaven te beperken door samen te werken met andere aanbieders.
Tot nu toe zijn enkele Europese regeringen de enige die zich winnaar mogen wanen op de Umts-markt. Eurostat, het statistisch onderzoeksbureau van de Europese Unie, heeft dat vorige week aangetoond. Volgens Eurostat komt het gemiddelde begrotingsoverschot in de Europese Unie over 2000 uit op 1,2 procent. In 1999 was nog sprake van een tekort. Volgens Eurostat is die omslag naar een positief resultaat te danken aan de opbrengsten van Umts-frequenties. Zonder die veilingen zou sprake zijn geweest van een financieringstekort van 0,1 procent.
Ondertussen maken enkele politici zich zorgen over de ontwikkelingen op de telecom-markt. Europarlementariër Wim van Velzen (CDA) heeft in het Europees Parlement opgeroepen het publiek vertrouwen in 3g te herstellen, na alle recente "kommer en kwel". Hij heeft daarvoor een actieplan opgesteld dat onder meer het vertrouwen in de telecomoperators als KPN moet herstellen. Het plan dient vooral om de werkgelegenheid in de telecomsector in stand te houden en de dienstverlening rond Umts te stimuleren. Als de lidstaten dit overnemen, krijgen de geplaagde leveranciers steun uit onverwachte hoek, en vloeit alsnog een deel van de Umts-opbrengsten terug naar de telecomsector.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.