Binnenkort meer duidelijkheid over TabletPC

Een prototype en speculaties, meer heeft Microsofts TabletPC nog niet opgeleverd. Maar binnenkort brengt Bill Gates hoogstpersoonlijk licht in de duisternis.

'Techies' kunnen de datum alvast in de agenda zetten. Op 26 maart doet Microsofts opperchef Bill Gates tijdens de Windows Hardware Engineering conferentie details over de veelbesproken TabletPC uit de doeken. Technische details over een van Gates' lievelingsprojecten zullen de revue passeren, maar ook de plaats van de TabletPC in de bredere marktvisie van Microsoft en de manier waarop TabletPC technologie wordt toegepast op onder meer desktop PC's krijgen een plaats in zijn toespraak. Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat het concept van de TabletPC het levenslicht zag. Een eerste prototype werd aan het volk getoond op de Comdex, november jongstleden. Het ging om een TabletPC met 12 MB RAM en een 600 MHz processor, uitgerust met een eenvoudigeuser interface en de mogelijkheid om draadloos van een netwerken gebruik te maken.
Met de TabletPC wil Microsoft een adrenaline-shot toedienen aan de markt voor draagbare PC's. Dat moet kunnen, zo denken de bonzen in Redwood, Washington, omdat de TabletPC handgeschreven tekst ondersteund. Gebruikers schrijven met een pen op het tablet, waaraan het apparaat haar naam ontleend. Het geschrevene wordt vastgelegd met 133 samples per seconde. Ter vergelijking: een muis komt niet verder dan 40 samples per seconde. Het is de bedoeling dat de TabletPC woorden herkent en dat het mogelijk moet zijn te knippen en plakken en alle handgeschreven tekst op willekeurig welk woord te doorzoeken.
Een van de vragen die nog boven de markt hangt is welke chip Microsoft gaat toepassen in het nieuwste paradepaardje. Enig testwerk met Transmeta heeft al plaatsgevonden, maar het staat vast dat Transmeta niet de enige leverancier gaat worden. Waarschijnlijker is dat Microsoft fabrikanten het concept en het raamwerk leveren en dat die naar eigen inzicht technische details kunnen gaan invullen. Diverse typen TabletPCs, aangedreven door verschillende chips, zullen van die koers het gevolg zijn. Wat wel vast staat is dat de TabletPC zal worden geleverd met het Windows XP besturingssysteem.
Alex Loeb, algemeen manager van het project, liet zich eind vorig jaar al ontvallen dat de eerste TabletPC's rond de zomer of herfst van 2002 op de markt zouden moeten komen. Maar of die richtlijn ook de officiële is? Op 26 maart weten we meer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-19T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.