HP's Carly Fiorina 'vaart in de mist'

Carly Fiorina, ceo van Hewlett-Packard, toonde zich bij de opening van de Cebit bedrukt over het economisch klimaat in de VS. Bitkom daarentegen is positief.

De opening van de grootste computerbeurs ter wereld in Hannover gisteravond leek even alleen over pda's (Personal Digital Assistant) te gaan. Zij bezong in alle toonaarden de geneugten van de nieuwe Jornada van HP. In de voorafgaande persconferentie evenwel sneden haar opmerkingen meer hout. Toen ging zij in op de tegenvallende groeicijfers in de VS. De door velen verwachte verbetering in de PC-markt in het tweede halfjaar 2000 is niet was gekomen. Een herstel in de tweede helft van dit jaar ziet zij niet gebeuren. Overigens durfde zij nauwelijks uitspraken te doen met enig voorspellende waarde. De economische toestand is dermate verwarrend dat Fiorina sprak van 'varen door de mist'.
De Amerikaanse problemen zullen volgens haar naar Europa overslaan. Daar zal de grootste ICT-club van Europa, de Duitse branchevereniging Bitkom, het niet mee eens zijn. Zij presenteerde gisteravond een zeer positieve verwachting voor de branche in alle delen van Europa: behalve in de PC-markt in alle deelsectoren rond 12 procent groei, in de telecom meer.
De groei bij HP echter daalde van 15 procent vorig jaar naar 2 procent in het eerste kwartaal. Er werken nu 88.500 mensen, en verdere afslankingen in de VS zijn niet uitgesloten. De omzet van HP bedroeg 48,8 miljard dollar.
Wel wordt er steeds meer verdiend met diensten. Dat geldt ook voor de andere twee van de grote drie: IBM en Compaq.
Fiorina's bedrijf mocht de nieuwe Jornada 525 palmtop laten zien, het kleurenmodel, plus de goedkope Jornada 710, de PocketPC met toetsenbord. De HP-palmtop met telefoon is er nog niet. HP wil zelfs niet zeggen wie de telecompartner in dit project is.
Siemens liet wel een hybride apparaat zien: een Gprs -model met toetsenbord, de Multimobil SX 45. Volgens IDC worden er dit jaar 15 miljoen PDA's verkocht, in 2004 ruim het dubbele.
AOL - dat nu snel naar de beurs wil in Europa - stelt op de Cebit chatmogelijkheden tussen mobieltjes en PC's voor. Dat moet in de zomer in Duitsland van start gaan. De kansen van i-mode in Europa worden daarmee weer een tikje kleiner.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.