Icann geeft weer tekst en uitleg

Voorlopig laat het Amerikaanse congres Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) niet met rust.

Eerdere hoorzittingen betroffen voornamelijk de procedures voor het toewijzen van nieuwetop level domains (TLD's) eind vorig jaar, afgelopen week ging het over de vraag of het intellectueel eigendom binnen de nieuwe TLD's wel voldoende beschermd wordt.
Dit keer ging het daarom vooral over de zogenoemdesunrise periods voor de houders van merkrechten - die hebben enkele maanden de tijd om hun (domein)namen te registreren, voordat het grote publiek die kans krijgt. Vice-president Louis Touton van Icann mocht dus uitleggen dat desunrise period standaard is opgenomen in de contracten voor domeinregistratie.
Ook vertegenwoordigers van RegistryPro LLC en Register.com mochten vertellen hoe zij hadden gedacht beeld- en merkrechten te beschermen. Voor de domeinnaam.med.probijvoorbeeld dienen aanvragers papieren te overleggen waaruit duidelijk blijkt dat ze bevoegd arts zijn. Voor .biz bleken de regels aanzienlijk soepeler te zijn: iedereen kan een .biz domeinnaam registreren voor commerciële doeleinden. Of het ook werkelijk om een bedrijf gaat, wordt niet gecontroleerd. Maar bij een dispuut achteraf, als een ander bedrijf de domeinnaam betwist, kan de registratie weer doorgehaald worden wanneer blijkt dat het in eerste instantie toch niet om een commercieel bedrijf ging.
Voor in elk geval een afgevaardigde waren de getuigenissen niet overtuigend genoeg. Er zullen dus meer getuigen gehoord gaan worden de komende weken. Die mogen dan op hun beurt het congres ervan proberen te overtuigen dat het met de bescherming van intellectueel eigendom wel goed zit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.