Icann beslist over monopolie .com domein

De Icann neemt volgende week dinsdag een cruciale beslissing over het toekennen van een permanent monopolie over de .com-topdomeinnaam door VeriSign.

Hoe de uiteindelijke beslissing zal uitvallen, hangt af van wie er aan het langste eind trekt: de aandeelhouders van de Internet Corporation for Assigned Numbers and Names, of VeriSign en zijn zakelijke belangen. Afgezien van honderden miljoenen dollars, staat de geloofwaardigheid van de Icann op het spel. Vandaar wellicht dat de beslissing achter gesloten deuren wordt genomen in plaats van in het openbaar.
Het negentien leden tellende Icann-bestuur moet zich volgende week buigen over twee voorstellen: 'Plan A' en een sterk gewijzigd voorstel 'Plan B'. Het oorspronkelijke 'Plan A', dat in november 1999 is ondertekend, geeft VeriSign de controle over de .com, .net en .org topdomeinen tot het einde van 2007, op voorwaarde dat VeriSign zich afsplitst van de voormalige monopolist Network Solutions.
'Plan B' is het resultaat van separate onderhandelingen tussen VeriSign en de Icann-staf. Dit voorstel voorziet erin dat VeriSign automatisch het beheer houdt over het .com topdomein tot 2007, inclusief een vernieuwingsclausule die in principe tot in lengte der dagen geldig is. VeriSign krijgt daarmee het feitelijke monopolie over de .com topdomeinnaam in handen. Bovendien hoeft het bedrijf zich in dat geval niet meer los te maken van Network Solutions.
In ruil voor het monopolie moet VeriSign het beheer van de .org domeinnaam overdragen aan een non-profit organisatie plus een donatie van 5 miljoen dollar tegen het eind van 2002 en moet het net als de andere gegadigden bieden op de domeinnaam .net in 2006. Bovendien legt VeriSign zich via 'Plan B' vast aan een investering van tweehonderd miljoen in de opwaardering van zijnroot system servers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-27T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.