VS blijft vechtmarkt voor PC-aanbieders

De problemen op de markt voor personal computers zullen dit jaar een hoogtepunt bereiken. Oorzaak? De slag tussen PC-aanbieders om de stagnerende Amerikaanse markt.

Dat is de voorspelling van de Dataquest-divisie van de Gartner Group. Volgens het onderzoeksbureau stijgen de PC-verkopen dit jaar met 10,7 procent naar 144,5 miljoen stuks. Maar dit resultaat is alleen haalbaar als de Verenigde Staten recessieloos blijven. Mochten de VS wel in een recessie belanden en de rest van de wereld volgt, dat zakt de groei in PC-verkopen snel terug tot onder de 10 procent. Dit zal een grote schok betekenen voor een industrie die minstens groeicijfers van 15 tot 20 procent per jaar gewend is.
Gartner Dataquest wijst erop dat de grootste problemen zich voordoen in de VS, waar de markt voor PC's zo goed als verzadigd is. Volgens het onderzoeksbureau gelden de VS inmiddels als een verdringingsmarkt en dat verklaart de lage groeicijfers van rond de 5 tot 7 procent.
Steeds meer PC-leveranciers proberen met kortingen op de prijzen marktaandeel te winnen. Topman Michael Dell van de gelijknamige PC-leverancier zinspeelde hier al eerder op en ook topman Michael Capellas van computerconcern Compaq verklaarde onlangs: "We zullen ons een stuk agressiever gaan opstellen als het gaat om de prijsstelling."
In vergelijking met de VS biedt Europa nog wel wat lucht met een PC-penetratie van 12 procent. De internationaal opererende computerconcerns, waaronder Compaq, Dell, HP en IBM, zullen dus vooral de pijn gaan voelen op de Amerikaanse markt. Daar blijft het tot 2002 vechten geblazen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-27T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.