Congres vreest nieuwe deal Icann-VeriSign

De mogelijke wijziging in afspraken tussen de Icann en VeriSign, roept vragen op bij enkele Amerikaanse Congresleden.

De Congresleden vrezen een aantasting van de concurrentiekracht als de nieuwe voorgenomen deal tussen de Internet Corporation for Assigned Numbers and Names en VerSign doorgaat. De oorspronkelijk overeenkomst, die in november 1999 is ondertekend, geeft VeriSign de controle over de .com, .net en .org topdomeinen tot het einde van 2007, op voorwaarde dat VeriSign zich afsplitst van de voormalige monopolist Network Solutions.
Het nieuwe voorstel is het resultaat van separate onderhandelingen tussen VeriSign en de Icann-staf. Dit plan voorziet erin dat VeriSign automatisch het beheer houdt over het .com topdomein tot 2007, inclusief een vernieuwingsclausule die in principe tot in lengten der dagen geldig is. VeriSign krijgt daarmee het feitelijke monopolie over de .com topdomeinnaam in handen. Bovendien hoeft het bedrijf zich in dat geval niet meer los te maken van Network Solutions.
In ruil voor het monopolie moet VeriSign wel het beheer van de .org domeinnaam overdragen aan een non-profit organisatie plus een donatie van vijf miljoen dollar tegen het eind van 2002 en moet het net als de andere gegadigden bieden op de domeinnaam .net in 2006. Bovendien legt VeriSign zich vast op een investering van tweehonderd miljoen in de opwaardering van zijnroot system servers.
Maar volgens critici, waaronder dus een aantal Congresleden, kan de nieuwe overeenkomst VeriSign in een monopoliepositie plaatsen als het gaat om de registratie en het beheer van het .com domein. Daarmee krijgt de registreerder volgens hen een oneerlijk voordeel op de concurrentie. De Icann zal binnen enkele weken een beslissing nemen over de toekomstige relatie met VeriSign.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.