Fraudenetwerk op internet ontmanteld

De Britse Commercial Crime Services (CC) heeft een fraudenetwerk opgerold, dat internet gebruikte om slachtoffers geld af te troggelen.

Slim idee: websites opzetten waarop je valse bankgaranties zet om investeerders te lokken voor niet-bestaande projecten. Het lukte nog aardig ook. In elk geval een Amerikaanse zakenman is er 70.000 dollar (172.000 gulden) armer door geworden. Maar volgens de CCS zijn er meer mensen die tienduizenden dollars hebben geinvesteerd.
Volgens de organisatie, een onderdeel van de Internationale Kamer van Koophandel, zijn inmiddels vier mensen aangehouden, maar is de hoofdverdachte nog op vrije voeten. De fraudeurs publiceerden op ten minste 29 verschillende websites valse bankgaranties met een gezamenlijke waarde van bijna 10 miljard gulden. Daarmee lokten zij klanten om niet-bestaande projecten te financieren.
De internetsites waren doordacht opgezet. De projecten leken afkomstig van gerenommeerde financiële instituten als de verzekeningsbank Euroclear Bank en het financiële persbureau Bloomberg. Die namen kwamen ook in de internetadressen voor. Op de sites werden hoge opbrengsten tegen een laag financieel risico beloofd. De organisatie opereerde vooral in de Verenigde Staten en het Verre Oosten.
De CCS benadrukte gisteren nog eens dat internet geen veilige plaats is. E-mailadressen en websites zijn eenvoudig te maken. Bovendien controleren providers de gegevens van hun klanten niet.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-13T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.