Nokia: Herroepen miljoenen mobieltjes

Een softwarefout die maakt dat mobieltjes niet kunnen functioneren onder 3G-netwerken, kon wel eens een nachtmerrie worden voor fabrikant Nokia.

In de loop van dit jaar komen ze in Amerika in bedrijf: derde generatie netwerken voor mobiel telefoonverkeer. Goed nieuws voor de verwoedcellulair beller. Minder goed nieuws voor mobieltjes-gigant Nokia. Een fout in de software van haar telefoons maakt dat ze niet werken wanneer de nieuwe netwerken in de lucht zijn. Daardoor dreigt in het slechtste geval een monumentale terugroep-operatie, die het bedrijf enorme schade kan toebrengen. Het kan gaan om vele miljoenen mobieltjes.
Afgelopen week werd het probleem bij Nokia zelf ontdekt. De fout is het resultaat van de benadering die ze heeft genomen bij de ontwikkeling van tweede-generatie telefoons, die gebruik maken van het Code Division Multiple Access-protocol. Eensoftware shortcut die Nokia meende te kunnen maken, dreigt nu een immense omweg te worden. Want juist die toegepasteshortcut lijkt de oorzaak van de problemen. Indien Nokia zich braaf aan de 2G Cdma-specificaties had gehouden, was er geen vuiltje aan de lucht geweest. Dan hadden oudere mobieltjes gewoon gebruik kunnen maken van de derde generatie netwerken. Nokia zelf heeft nog goede hoop het terugroepen van hele scheepsladingen mobieltjes te kunnen voorkomen. Het probleem moet kunnen worden opgelost door een software-patch in de netwerk-infrastructuur. De vraag is echter of die patch er komt. Binnen de industrie willen de grote partijen dequick fix aan een nauwgezet onderzoek onderwerpen, omdat ze zeker willen zijn dat het de startdatum voor de nieuwe netwerken niet vertraagd wordt of compatibiliteitsproblemen gaat opleveren. Is dat wel het geval, dan treed het doemscenario voor Nokia in werking. En zijn ze met een vrachtwagen nog niet klaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-09T00:00:00.000Z Auke Hulst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.