NEC levert in VS eerste Transmeta-notebooks

De Amerikaanse tak van NEC gaat in de VS als eerste notebooks voor de zakelijke markt leveren, die zijn uitgerust met de Crusoe-chip van Transmeta.

Volgens NEC hebben de lichtgewicht laptops een batterijduur van tussen de vijf en acht uur, dankzij het lagere energieverbruik van de Transmeta-processor en de lithium-polymeer technologie die voor de batterijen wordt gebruikt.
De onder Windows draaiende notebooks, die onder de productnamen DayLite en Versa UltraLite op de markt worden gebracht, wegen elk ongeveer 3,5 pond en maken gebruik van de 600 MHz Transmeta 5600 chip. De notebooks zijn voorzien van 128 MB Ram en een 20 GB harde schijf.
NEC doorbreekt met zijn nieuwe op Transmeta-gebaseerde notebooks de traditionele Intel-hegemonie op de Amerikaanse zakelijke notebookmarkt. Toch verwachten analisten niet dat het NEC-initiatief direct grote navolging zal krijgen van andere toonaangevende computerleveranciers in de VS. Zo hebben zowel IBM als Compaq, na eerdere evaluatie van de Transmeta-chips, geen plannen aangekondigd om notebooks met de Crusoe-chip op de markt te brengen. Volgens IBM-vertegenwoordigers was de energiebesparing die de Transmeta-chip kan leveren, niet voldoende om van Intel af te stappen.
In Japan heeft Transmeta inmiddels meer geluk. Daar sloot de chipbouwer onlangs een omvangrijk contract voor de zakelijke markt met Fujitsu voor 12 duizend notebooks. Volgens de laatste gegevens kan Transmeta dit jaar de grens van 1 miljoen verkochte Crusoe-chips doorbreken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-17T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.