AMD stuurt aan op prijsoorlog met Intel

Advanced Micro Devices (AMD) dreigt in een heftige prijsstrijd te belanden met directe rivaal Intel. De leverancier van PC-processoren heeft verklaard dat het direct zal reageren op de verwachte prijskortingen voor Intel-chips.

AMD deed de verklaring tijdens de bekendmaking van zijn resultaten over het eerste kwartaal. Daaruit blijkt dat AMD tot dusverre relatief gezien weinig last heeft van de terugvallende vraag in de PC-markt. Weliswaar daalde de omzet met 8,9 procent naar 1,2 miljard dollar. Bovendien liep de nettowinst met 34 procent terug naar 124,8 miljoen dollar. Maar de winst per aandeel kwam uit op 34 dollarcent en dat is vier dollarcent meer dan de analisten op Wall Street hadden verwacht. Volgens AMD is de terugval met name toe te schrijven aan de terugval op de communicatiemarkt, de belangrijkste afzetmarkt voor AMD'sflash memory-producten. De microprocessorsector daarentegen groeit en de chipmaker heeft er alle vertrouwen in dat het in staat is meer marktaandeel af te snoepen van marktleider Intel.
AMD heeft wat dat betreft vooral zijn hoop gevestigd op de Palomino-processor die volgende maand beschikbaar komt. De Palomino is in eerste instantie bedoeld voor de mobiele markt, maar later dit jaar komt er ook een desktopversie van de chip beschikbaar. Bovendien verwacht AMD een stimulans van het debuut van Microsoft's Windwos XP. Net als Intel verwacht AMD dat de markt voor microprocessoren in de tweede helft van het jaar weer zal aantrekken. Voor het komende jaar rekent het bedrijf op een winst per aandeel van 1,5 dollar en dit is in overeenstemming met verwachting van de analisten van First Call.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-19T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.