Dell stoot Compaq van de troon

Dell is Compaq voorbijgestreefd als 's werelds grootste PC-producent. Het is voor het eerst sinds zeven jaar dat de rangorde is gewijzigd.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Compaq eindigde over het afgelopen kwartaal als tweede met een wereldwijd marktaandeel van 12,1 procent. Dell heeft de koppositie nu overgenomen en mag bovendien het predikaat 'snelst groeiende PC-producent' dragen.
Dell zag de verkoop van PC's, notebooks en op Intel gebaseerde servers over het afgelopen kwartaal wereldwijd met 34,3 procent toenemen, terwijl vrijwel alle concurrenten een terugval moesten melden.
Gartner constateert dat de PC-industrie er als geheel niet goed voorstaat. De verkoop van PC's in de Verenigde Staten is geslonken met 3,5 procent, een historisch dieptepunt, aldus Gartner. Ook de wereldwijde verkoop van PC's viel tegen. Deze bleef steken op 3,5 procent, terwijl Gartner eerder nog had gerekend op een groei van 10 procent.
In tegenstelling tot Dell zag Compaq de wereldwijde verkoop slechts met minieme cijfers, 0,3 procent, toenemen. Maar Compaq benadrukt dat de cijfers geen complete afspiegeling weergeven van de positie van het concern. Compaq blijft namelijk de nummer 1 in de markt voor op Intel gebaseerde servers. En dat is meteen een van de meest winstgevende segmenten in de PC-markt. Bovendien wil Compaq zich nadrukkelijker profileren als producent van servers en opslagproducten in plaats van als maker van personal computers. Bijna 90 procent van de winst van Compaq komt inmiddels uit deze segmenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-20T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.