Vertrouwen in e-commerce door codes

Er moet in Europa meer samenhang komen in codes en keurmerken voor elektronische handel via internet. Dat hebben het bedrijfsleven, de consumentenorganisaties en de Europese Commissie gisteren in Brussel besloten. Europa loopt nog altijd ver achter bij de VS in dat opzicht.

Tien Europese deskundigen, verenigd in de eConfidence Core Group, hebben een jaar lang gewerkt aan een set van principes voor goede gedragscodes. Dit model wordt nu afgerond door de Europese Consumentenorganisatie en de Europese organisatie vanuit de industrie Unice (waarin onder meer VNO-NCW is vertegenwoordigd).
Het Electronic Commerce Platform Nederland, in 1998 opgericht door overheid, bedrijfsleven en consumentenorganisaties, heeft zitting gehad in de eConfidence Core Group en daar het in Nederland breed gedragen Model Gedragscode gepromoot. Deze code is inmiddels als raamwerk erkend door de Verenigde Naties en heeft in Nederland gediend als basis voor keurmerken zoals Webtrader.
Eurocommissaris David Byrne heeft al aangegeven dat hij de regels voor codes gaat erkennen via een aanbeveling aan de lidstaten. Hij gaf daarbij aan dat de Europese Commissie een basis wil gaan leggen voor een lichte vorm van toezicht op de naleving van codes en keurmerken via een beoordelingsorgaan.
In Nederland zorgt het ECP voor de afstemming. Dit jaar gaat een project van start waarin het effect van zelfreguleringinstrumenten als codes en keurmerken en de afdwingbaarheid hiervan onderzocht worden. Aandacht wordt besteed aan de koppeling van online geschillenbeslechting en onder meer privacyregulering en de status van elektronische handtekeningen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-25T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.