Top Lernout & Hauspie opgepakt

De voormalige top van het Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie is gisteren aangehouden voor verhoor.

Tegen het bedrijf loopt een gerechtelijk vooronderzoek wegens gerommel met de cijfers. Justitie viel 's ochtends de woning binnen van Jo Lernout binnen. Bij de huiszoeking werden documenten en computerbestanden in beslag genomen. Lernout zelf werd voor ondervraging meegenomen. Ook zijn mede-oprichter Pol Hauspie en voormalig gedelegeerd bestuurder Nico Willaert werden verhoord.
Vorige week publiceerde het accountantskantoor Kpmg een vernietigend rapport over de manier waarop Lernout & Hauspie Speech Products, zoals de officiële benaming luidt, in het verleden werd geleid. Kpmg verwijt de oud-bestuurders dat ze essentiele informatie hebben gehouden. Het rapport van Kpmg werd gisteren toegelicht op een bijzondere aandeelhoudersvergadering.
De drie opgepakte bestuurders schreven voor de vergadering een brief aan de raad van bestuur waarin ze de aantijgingen ontkennen en stellen dat het accountantsbureau van meet af aan op de hoogte was van de werkwijze van de L&H-top. Kpmg was namelijk de huisaccountant. Kpmg wist ook van de fraude bij de dochterondernemingen van L&H in Korea en is dus zelf in de fout gegaan, stelt Jo Lernout. "Het verslag is geschreven vanuit één oogpunt. Het is een gekleurd verhaal in een poging om zichzelf volledig uit de wind te plaatsen. Elke objectiviteit is ver te zoeken", aldus Lernout in de brief die gepubliceerd werd in de Financieel-Economische Tijd.
L&H was tot medio vorig jaar het Belgische technologische troetelkind en op eigen terrein wereldwijd marktleider. Na publicaties in de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal over geknoei met verkoopcijfers - zo bleek een aantal Aziatische klanten alleen op papier te bestaan - ging het snel mis. De leiding is nu in handen van Philippe Bodson (ex-Tractabel). Hij heeft inmiddels het faillissement aangevraagd van Koreaanse L&H-dochter. Ook Roel Pieper heeft het bedrijf nog heel even onder zijn hoede gehad, maar hij trof er naar eigen zeggen zo'n puinhoop aan dat hij zijn reputatie daarvoor niet op het spel wenste te zetten.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-27T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.