IBM-uitvinding kan leiden tot kleinere chips

De technologen van IBM hebben een doorbraak gemaakt in de transistortechnologie, die kan leiden tot kleinere en snellere computerchips.

De IBM-onderzoekers hebben voor het eerst een transistormatrix gemaakt van koolstofnanotubes. Dat zijn miniscule cilindrische constructies van koolstofatomen, ongeveer vijftigduizend keer dunner dan de diameter van een mensenhaar. De R&D-afdeling van Big Blue was er al eerder in geslaagd met die nanotubes transistors te creëren die vijfhonderd keer zo klein zijn als de huidige silicon-transistors. Nu hebben de onderzoekers echter ook een proces bedacht waarmee massaproductie mogelijk wordt.
"We zijn in staat om goede halfgeleiders te maken met koolstof nanotubes", stelt Tom Theis, hoofd natuurkundige wetenschappen bij IBM Research. "We richten ons er nu op om die semi-conductors nog beter en sneller te maken, zodat we de eigenschappen en mogelijkheden nog beter leren begrijpen en het ontwerp kunnen aanpassen. Ons uiteindelijke doel is erachter te komen of deze chips goed genoeg zijn om de silicon-variant in micro-elektronische toepassingen te vervangen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-27T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.