Europa oneens aanpak Umts-schulden

Lidstaten van de Europese Gemeenschap zijn het fundamenteel oneens over een oplossing voor de noodlijdende telecombedrijven.

In Duitsland komt er tussen de bedrijven een vorm van samenwerking op gang waarbij de overheid het gezamenlijk gebruik van een netwerk door verscheidene Umts-gemachtigden bevordert. KPN Telecom is ook voorstander van het samen aanleggen van een netwerk om zo de kosten te delen. In Groot-Brittannië denkt men daar anders over. Het gezamenlijk gebruik van netwerken zou concurrentie in de weg staan. Spanje stond officieel uitstel van invoering toe nu de operators niet in staat blijken werkende, commerciële Umts-diensten op de door Europa gewenste termijn in te voeren (aanvang per 2003). Er komt in Spanje ook wetgeving voor het hergebruik van Umts-frequenties voor diensten als Gprs.
Zelfs binnen de EC zijn er meningsverschillen. De directeur van de 'antikartel-commissie' is tegen het delen van Umts-netwerken, omdat dat de concurrentie zou vervalsen. Maar zijn collega Erkki Liikanen, commissaris voor Telecommunicatie, moedigt lidstaten aan de samenwerking juist te bevorderen.
De verzoeken tijdens de top in Stockholm hebben voorlopig weinig gevolg gehad waar het om een eenheid van Europees handelen gaat. En voorlopig hebben we nog nergens de neiging gezien achteraf de bedragen voor licenties over langere periodes te innen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-01T00:00:00.000Z Dirk Ringenoldus
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.