Beloning voor verdachte gebruikers

In de VS is discussie ontstaan over een programma van Microsoft, waarbij de onderneming klikkers beloont. Systeemontwikkelaars worden beloond als ze klanten aangeven die pc's bestellen zonder een vooraf geïnstalleerd (Windows)-besturingssysteem.

Microsoft maakte onlangs in een email aan systeemontwikkelaars aan de Amerikaanse westkust bekend, dat het programma is bedoeld om er zeker van te zijn dat klanten zich houden aan de heersende regels voor softwarelicenties. Als uitvloeisel van het programma vraagt Microsoft de systeemontwikkelaars om verdachte gebruikers bij het softwareconcern te melden. Als beloning krijgt de informant 1 punt per 'verdachte' pc die hij of zij aanmeldt. De punten kunnen worden verzameld voor het vergaren van prijzen, zoals vijf Microsoft-computerspellen voor 250 punten of een Fossil Big Tic-horloge voor 500 punten.
Critici vrezen dat gebruikers van andere dan Microsoft-besturingssystemen, zoals Linux, geïntimideerd zullen raken door het Microsoft-programma. Deze gebruikers schaffen meestal een kale pc aan, om daar vervolgens hun eigen besturingssysteem op te installeren. Bovendien zetten vele critici onder andere privacy-vraagtekens bij het rapporteren van verdachte gevallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-02T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.