Nokia kiest op grote schaal Symbians Epoc

Nokia heeft aangegeven tegen 2004 voor de helft van zijn mobiele telefoons gebruik te zullen maken van Symbians Epoc besturingssysteem.

De bondgenootschappelijke verklaring van de Finse producent van mobiele telefoons, betekent een steun in de rug voor het tot dusverre moeizaam opererende Symbian. De vertrouwensverklaring gaf ook het aandeel van de producent van handpalmcomputers Psion, dat 26 procent van het Britse Symbian in handen heeft, een opkikker. Het aandeel steeg afgelopen vrijdag op de Londense Ftse met 26 procent. Veel beleggers hebben Psions aandeel in Symbian altijd beschouwd als een potentiële goudmijn, maar tot dusverre bleef deze onontgonnen. Psion liet overigens zelf afgelopen vrijdag opbeurende resultaten zien. De verkopen over het afgelopen kwartaal zijn aanzienlijk beter geweest dan die over de vergelijkbare periode vorig jaar. Vorig jaar kwam Psion in de rode cijfers terecht, met name vanwege de sterke concurrentie van de Amerikaanse opponent Palm.
Psion kan nu meeliften op de positieve verklaringen van Nokia tegenover Symbian. De Finnen zetten de toon op de markt voor mobiele telefoons met een wereldwijd marktaandeel van meer dan 30 procent en hebben het afgelopen jaar meer dan 120 miljoen mobieltjes verkocht. Maar hoewel het telecomconcern Symbian voor 21 procent bezit, heeft het tot dusverre slechts één mobiele telefoon - de Nokia 9210 - gelanceerd die is uitgerust met het Epoc-besturingssysteem. Daar gaat in de nabije toekomst dus verandering in komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-07T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.