Bedrijven wereldwijd last van Homepage-worm

Wanneer zullen computergebruikers leren dat ze onbekende en ongevraagde email-attachments niet zomaar moeten openen?

Die vraag, die ongetwijfeld vergezeld ging van een diepe zucht, tekendeComputerwire vandaag op uit de monden van verscheidene verkopers van antivirussoftware, nadat een recent ontdekt virus gisteren bij bedrijven over de hele wereld binnendrong. En dat terwijl het virus bijna identiek is aan beruchte virussen zoals 'Anna Kournikova' en 'Love letter', die de afgelopen tijd veel schade aanrichtten.
Van het virus, 'Homepage' genaamd, waren woensdagmiddag in het Verenigd Koninkrijk al twaalfduizend kopieën gesignaleerd. Dat er zo'n honderd kopieën per minuut geteld worden, duidt erop dat veel bedrijven hun antivirussoftware nog niet geupdate hebben, zegt een woordvoerder van MessageLabs inComputerwire.
Homepage is een Visual Basic script-virus, gebouwd met de VSB Worm Generator software, die ook voor het Anna Kournikova-virus gebruikt werd. Het virus gebruikt dus ook Outlook om zich voort te planten en lijkt dat nog sneller te doen dan 'Anna Kournikova'. Homepage stuurt zichzelf naar alle adressen in het adresboek, maar verwijdert zich daarna - het is een 'net' virus.
Zoals altijd zijn de verkopers van anti-virussoftware eensgezind: gebruikers moeten gewoon vaker hun anti-virussoftware aanpassen. Dat zal ongetwijfeld helpen. Maar attachments waar je niet om gevraagd hebt (met een vaag begeleidend schrijven a la 'deze webpagina moet je echt eens zien want die is heel cool') niet openen en meteen weggooien werkt natuurlijk ook heel goed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-10T00:00:00.000Z Nico Dikstaal
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.