IBM verlegt grenzen harde schijven

Een nieuwe technologie van IBM moet ervoor zorgen dat de opslagcapaciteit van pc's omhoog wordt gestuwd naar maar liefst 400 GB.

Volgens het computerbedrijf is een dergelijke capaciteit waarschijnlijk al over twee jaar realiteit. En dat terwijl huidige pc's over het algemeen beschikken over een harde schijf van 10 tot 20 GB. Gebruikers in de high-end markt hebben mogelijk een 40 GB vaste schijf in hun machine, maar dat is dus maar een tiende van de capaciteit die IBM binnenkort hoopt te realiseren.
Het bedrijf zegt deze sprong te kunnen maken dankzij een technologie,pixie dust geheten, die een einde maakt aan het probleem dat het superparamagnetisch effect heet. Dit houdt in dat data verloren gaat als gevolg van het magnetisch effect dat zich voordoet wanneer onderdelen binnen een harde schijf te dicht bij elkaar komen. IBM bestrijdt dit door tussen de onderdelen een drie atomen dik laagje ruthenium, een met platina vergelijkbaar materiaal, te plaatsen.
Volgens Big Blue maakt deze technologie naast 400 GB harde schijven voor desktops ook een opslagcapaciteit van 200 GB voor notebooks en 6 GB voor pda's mogelijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.