Geen relatie tussen IT en winstgevendheid

Er is geen verband tussen investeringen in automatisering door een onderneming en haar winstgevendheid, aldus consultant Paul Strassman.

De onderzoeker, directeur van Strassman Inc., heeft een rapport gemaakt over de relatie tussen IT-bestedingen en het welbevinden van ondernemingen. Hij maakt zijn bevindingen openbaar tijdens het jaarlijkse symposium van de Butler Group op 20 en 21 juni. Vooraf wil hij al kwijt dat "geld in IT steken absoluut niks garandeert".
"De afwezigheid van een aantoonbare relatie tussen winstgevendheid en IT-bestedingen moet gezien worden als het bewijs dat andere invloeden belangrijker zijn dan automatisering. Denk aan strategische voordelen, juiste positionering en leiderschap. Technologie is door het bedrijfsleven overgewaardeerd en dit heeft geleid tot een wedloop in IT-bestedingen, proberend elkaars IT-capaciteiten te evenaren of liever te overtreffen."
Strassman haalt als ondersteunend bewijs aan dat de farmaceutische industrie Smithkline Beecham 86,8% return on shareholder equity (ROE) kent, terwijl het per werknemer slechts een fractie besteedt aan automatisering van wat de energiereus Centrica op dat vlak uitgeeft. En Centrica rapporteert een negatieve ROE van 36,2%.
"Volgens Strassman maakt IT reeds goed geleide ondernemingen beter en slecht geleide bedrijven slechter", voegt Martin Butler, voorzitter van de Butler Group, eraan toe.
Overigens is het geen nieuw geluid van Strassman. Hij wees in 1990 in zijn boek 'The business value of computers' al op het gebrek aan een verband tussen IT-bestedingen en prestaties van ondernemingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-25T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.