Sun krijgt extra klappen door komst Itanium

De komst van Intel's nieuwe 64-bit chip kost Sun Microsystems "binnen twee tot drie jaar een aanzienlijk verlies van marktaandeel" in de servermarkt.

Dit meldt de invloedrijke analist Ashok Kumar van Bancorp Piper Jaffray in een onderzoeksrapport. Volgens Kumar zullen alle toonaangevende serverleveranciers, met uitzondering van Sun, op de Itanium-chip gebaseerde systemen gaan verkopen. Daarbij gaat het onder meer om Compaq, HP, Dell en IBM.
De pijn bij Sun zit hem vooral in de prijs. Volgens de Itanium-verkopers kunnen zij hun producten tegen tienduizenden dollars lagere prijzen verkopen dan de bestaande Sun 'midrange'-systemen. Om een voorbeeld te geven: een volledig geconfigureerde versie van Dell's PowerEdge 7150 server met vier 800 MHz Intanium processoren gaat waarschijnlijk voor 40 duizend tot 50 duizend dollar over de toonbank. Sun's Enterprise 3500 server, uitgerust met vier 450 MHz UltraSparc chips, is ter vergelijking bijna twee keer zo duur. Het zijn sowieso geen opbeurende tijden voor Sun Microsystems. Het concern verwacht lagere omzet- en winstcijfers over het huidige kwartaal. Sun rekent op een omzet van tussen de 3,8 en 4 miljard dollar tegenover 5 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast gaat Sun uit van een winst per aandeel van 2 tot 4 dollarcent, terwijl analisten hadden gerekend op 6 dollarcent per aandeel. Sun wijt de tegenvallende cijfers met name aan de terugval van de verkopen in Europa.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-31T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.