Intel meldt doorbraak in chiptechnologie

Intel verwacht over enkele jaren chips te kunnen produceren die duizend keer sneller zijn dan de huidige snelste commerciële processoren van het concern.

De doorbraak op chiptechnologiegebeid zal worden toegelicht op een technologische conferentie die in het Japanse Kyoto wordt gehouden. Volgens Intel zijn onderzoekers van het concern erin geslaagd transistors te bouwen die slechts 20 nanometer breed zijn, ofwel vier keer breder dan een enkel atoom. De microscopische componenten zijn 30 procent kleiner en 25 procent sneller dan de transistoren die tot dusverre in de Intel-laboratoria zijn ontwikkeld en duizend keer sneller dan de chips die worden geleverd voor commerciële toepassingen.
Volgens Intel is het concern tegen 2007 in staat met de nieuwe technologie chips te bouwen met 1 miljard transistoren die kunnen opereren met een kloksnelheid van 20 Gigahertz. Ter vergelijking: de Pentium 4 chip draait op een snelheid van 1,7 Gigahertz en bevat 42 miljoen transistoren. Transistoren, die werken als schakelaars en de stroom van elektronen binnen chips besturen, zijn essentieel voor het vergroten van de snelheid van chips. Volgens Intel schakelen de nieuwe transistoren 1,5 triljoen keer per seconde aan en uit, hetgeen 15 miljard keer sneller is dan de rotatiesnelheid van een vliegtuigpropeller.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-11T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.