Transmeta lanceert nieuwe Crusoe-chip

Transmeta introduceert een derde versie van zijn Crusoe-processor, die ongeveer 50 procent beter presteert dan de huidige processoren.

De nieuwe versie van de Crusoe, de 5800, is voor Transmeta met name van belang, omdat deze een alternatief biedt voor de energiezuinige en laaggeprijsde chips voor laptops en mobiele apparatuur die onlangs door grote rivaal Intel op de markt zijn gebracht. De Crusoe 5800 wordt gefabriceerd volgens het 0,13 micron koperproces van Taiwan Semiconductor Manufacturing Group. De chip gebruikt 20 procent minder energie dan de voorgaande producten en draait op een snelheid van 800 Megahertz. Andere versies van de 5800 draaien op een snelheid van 700, 733 of 766 Megahertz.
Transmeta staat er wat betreft marktpositie niet erg goed voor. De chipbouwer maakte vorige week bekend dat de verkopen over het tweede kwartaal vergeleken met het eerste kwartaal met ongeveer 45 procent zullen terugvallen. Belangrijkste reden: de aanhoudende zwakke vraag naar chips in Japan, waar Transmeta een aantal omvangrijke deals heeft lopen met hardwareleveranciers. Analisten wijzen er daarnaast op dat potentiële klanten veelal geen enkele reden zien om af te stappen van hun 'vertrouwde' Intel' en over te gaan naar het nog maar recentelijk gestarte Transmeta.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-06-26T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.