Fed-voorzitter Greenspan blijft voorzichtig

Alan Greenspan blijft voorzichtig optimistisch over de Amerikaanse economie. De voorzitter van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, herhaalde in zijn toespraak gistermiddag voor de bankcommissie voor de Amerikaanse senaat in grote lijnen de toespraak van vorige week.

Greenspan zei dat de groei tegen het einde van het jaar weer aantrekt. Mocht dat niet gebeuren, dan staat de Fed nog altijd het rentewapen ter beschikking. Minstens één extra renteverlaging zou de grootste economie ter wereld een extra aanjager kunnen geven. Greenspan benadrukte dat de fundamenten voor een hernieuwde groei er zijn. Naast renteverlagingen zouden de belastingverlaging en dalende energieprijzen een heropleving mogelijk maken. Daarnaast zou de industriële productie langzamerhand weer omhoog kunnen, omdat te grote voorraden inmiddels zijn weggewerkt.
Het allerbelangrijkste is volgens Greenspan echter kapitaaluitgaven weer te laten groeien. Greenspan meldde dat de centrale bankiers uit de VS uitgaan van een economische groei van 2 procent dit jaar en 3 procent volgend jaar. Er zijn echter nog veel onzekerheden, en zolang er geen bewijs is dat de overtollige voorraden zijn weggewerkt en de kapitaaluitgaven weer aantrekken, 'neigen de risico's naar economische zwakte'.
Problemen zijn daarbij de verminderde consumentenuitgaven en de stijgende werkloosheid. Tegen het einde van het jaar verwacht Greenspan dat die uitkomt op 5 procent. Momenteel ligt de werkloosheid op 4,5 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-07-25T00:00:00.000Z Sjaak Smakman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.