Intergrapgh: Itanium schendt patent

Werkstationfabrikant Intergraph beschuldigt chipproducent Intel van patentenschending met diens langverwachte eerste 64-bit processor Itanium.

Deze serverchip (codenaam Merced) zou inbreuk maken op twee gepatenteerde, bedrijfseigen technologieën van Intergraph.
De Itanium is gebaseerd op de Epic-architectuur (explicitly parallel instructionset computing) die Intel samen met computerfabrikant Hewlett-Packard heeft ontwikkeld. Volgens Intergraph maakt Epic gebruik van twee in 1993 toegekende patenten die betrekking hebben op parallelisme in chips en het routeren van instructies naar verwerkingseenheden op chips.
De twee oud-partners lagen in 1997 al overhoop toen de werkstationmaker een aanklacht indiende tegen Intel wegens diens Pentium-processoren. Die zaak moet nog steeds afgehandeld worden, maar heeft al geleid tot enkele aftakkingen.
Zo diende Intergraph een tweede aanklacht in toen Intel besloot technische gegevens over zijn aankomende processoren te onthouden van de computerproducent. Een districtsrechter bepaalde dat de processorproducent die informatie wel degelijk moest verstrekken, maar Intel wist deze uitspraak in hoger beroep ongedaan gemaakt te krijgen.
Dit leidde weer tot een antitrustaanklacht van Intergraph die door het gemis aan informatie achterstand opliep ten opzichte van concurrenten. Die antitrustzaak is maart vorig jaar niet-ontvankelijk verklaard door een Amerikaanse federale rechter.
Tussendoor speelde ook een breed antitrustonderzoek van de Amerikaanse handelscommissie (FTC) die onder meer draaide om pressie van Intel op chip- en computerproducenten Intergraph, Digital (DEC) en Compaq. Die zaak is in april 1999, één dag voor de aanvang van de rechtszaak, geschikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.