IBM benut Informix voor nirvana-database

Eén database voor gestructureerde en ongestructureerde data. Daaraan werkt IBM met gebruikmaking van Informix' erfenis.

In april kocht IBM de databasesoftware voor 1 miljard gulden van concurrent Informix. Toen werd al gezegd dat de producten van Informix voorlopig ondersteund blijven. Nu is er meer duidelijkheid. Brian Staff, vice president of marketing van IBM's Informix Group zegt dat er minimaal nog twee nieuwe versies komen van de databases van Informix. Hij heeft het dan over IDS, ook gekend als Dynamic Server, Red Brick en XPS.
Informix had een mix aan databases die elk hun eigen sterke punten hebben. Zo is Red Brick erg goed in analyses binnen datapakhuizen. De overweging is er dan ook om dit product te integreren binnen datawarehouses.
De toekomst van Cloudscape, een mobiele database die gebaseerd is op Java, is nog onduidelijk. Het zou, aldus Staff, een onderdeel kunnen gaan worden van IBM's DB2 Everyplace.
Op het moment dat de database-tak van Informix naar Big Blue ging, was Informix al bezig zijn verschillende databases te stroomlijnen tot een product. Dit project, Arrowhead, zou de komende jaren zijn beslag moeten krijgen. IBM gaat ermee verder en gebruikt zijn eigen DB2-technologie voor de convergentietechnologie. Het doel is diverse onderdelen van de uiteenlopende producten te integreren binnen een product dat een eenduidige code als basis heeft en in staat is OLTP, datawarehousing en andere taken af te handelen. Aldus Paul Taylor, medewerker van IBM die gespecialiseerd is in de Informix/DB2-integratie.
Deze ontwikkeling is een stap verder op de weg naar de bouw van een database die zowel overweg kan met gestructureerde als met niet-gestructureerde data, de zogenoemde nirvana-database. Elke leverancier werkt aan zo'n product, omdat gebruikers niet meer alleen te maken hebben met gegevens die netjes in tabellen staan, maar eveneens opduiken in tekstdocumenten en formulieren.
Oracle zegt met zijn database Oracle9i reeds te beschikken over een product waar IBM nu naar streeft. Het beheer van gestructureerde en ongestructureerde gegevens, een eenduidige code als basis voor zowel OLTP, datawarehousing en andere taken zijn functies die voor Oracle9i gewoongoed zijn. Recent is zelfs XML alsnative datatype aan de standaard database functionaliteit toegevoegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.