Massa-ontslagen bij Japanse chipreuzen

De Japanse elektronicagiganten Hitachi en Toshiba gaan fors schrappen in hun personeelsbestand. Veertig duizend mensen moeten omzien naar ander werk.

Hitachi heeft via de Japanse pers aangegeven 20.000 banen te schrappen bij zijn divisies voor halfgeleiders, componenten en elektronica. Eenzelfde aantal banen staat op de tocht bij de Japanse chipproducent Toshiba. Hier wordt 11 procent van het totale aantal arbeidsplaatsen geschrapt.
Ook is er sprake van dat Toshiba's divisie voor geheugenchips gaat fuseren met een buitenlandse partner. Gespeculeerd wordt over een samengaan met het Zuid-Koreaanse Samsung of het Duitse Infineon. Toshiba, dat wereldwijd de grootste chipbakker is na Intel, moet fors besparen op de kosten. Het concern heeft net als de concurrenten in de sector, last van een inzakkende vraag naar chips en andere elektronica-producten, zoals computers en mobiele telefoons. Toshiba verwacht daardoor dat de omzet dit jaar met een kwart zal dalen.
Bij Hitachi is het van hetzelfde laken een pak. Ook hier zullen 20.000 banen verdwijnen. Dat is 6 procent van de in totaal 340.000 werknemers. Ook Hitachi kampt met een inzakkende vraag naar zijn diverse halfgeleider- en IT-producten. Hitachi probeert de ontslagen zoveel mogelijk te regisseren via natuurlijk verloop en vroegtijdige uittreding. Daarnaast zou Hitachi overwegen zijn aandeel in dochterbedrijven terug te brengen en mogelijk fabrieken binnen Japan te sluiten. Of de ontslagronde ook consequenties heeft voor werknemers buiten Japan, is nog niet bekend.
De aangekondigde ontslagronde bij Hitachi en Toshiba betekent de zoveelste klap voor de werkgelegenheidscijfers in Japan. Door de recente ontslagen bij Nec en Fujitsu, is het Japanse werkloosheidscijfer inmiddels opgelopen naar 4,9 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-27T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.