IBM creëert circuit van koolstofatoom

IBM is erin geslaagd uit een enkel koolstofatoom een logisch circuit te maken. Een uit nanobuizen gecreëerde microprocessor komt weer een stap dichterbij.

Met nanobuizen, minuscule cilindrische constructies van koolstofatomen die honderdduizend keer dunner zijn dan een menselijke haar, is het volgens IBM mogelijk processoren te ontwikkelen die tienduizend maal meer transistoren bevatten dan de huidige silicium-varianten. Het gebruik van nanobuizen zorgt er tevens voor dat chips minder energie verbruiken en minder warmte afgeven dan hun broertjes van silicium.
Dat is maar goed ook, want wetenschappers verwachten dat de fysieke grens van silicium over 10 à 15 jaar bereikt is. Ongeveer de periode die IBM denkt nodig te hebben om zijn technologie in productvorm op de markt te hebben.
Momenteel heeft Big Blue niet meer dan een uit twee transistoren bestaand circuit. Het gaat om een zogeheten NOT-poort, de meest simpele van de drie fundamentele circuits die de basis vormen van een microprocessor. Een NOT-poort is een schakeling die bestaat uit een positieve en een negatieve transistor. Hierdoor is het mogelijk een 1 in een 0 te veranderen en vice versa.
Tot nu toe was IBM niet verder gekomen dan nanobuizen met enkel positieve transistors die geen informatie konden verwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-27T00:00:00.000Z René van Vemde


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.