Slangster helpt bij optische schakelingen

Een slangster heeft kristalstructuren die een voorbeeld zijn voor lensstructuren in optische schakelingen. Bell Labs is verrukt over de vinding.

In het wetenschappelijke vaktijdschrift Nature doen onderzoekers van Bell Labs, het Weizman Instituut in Israël en het Natural History Museum in Los Angeles verslag van hun verrassende ontdekking. De kalkachtige kristallen in de skeletten van (sommige) slangsterren hebben een opmerkelijke dubbelfunctie. Zij ondersteunen niet alleen het skelet van het kleine zeedier, maar zijn dusdanig opgebouwd dat ze een lenzenstelsel vormen. Eigenlijk dienen ze als een oog dat het hele zeeorganisme bedekt.
"Het nabootsen van natuurlijke materialen, of biomimetica, baseert zich op expertise van de natuur", zegt John Rogers, directeur Nanotechnologie van Bell Labs. "In dit geval beschikt een relatief eenvoudig organisme over een oplossing voor een zeer complex probleem op het gebied van optiek en de ontwikkeling van bijbehorend materiaal, zoals optische netwerkcomponenten en chips."
Bell Labs, vermaard onderdeel van Lucent, heeft inmiddels al meer dan 2500 patenten gedeponeerd op het gebied van optische technologie. Lucent benut de vindingen in DWDM-producten (Dense Wavelength Division Multiplexing). Deze apparatuur gebruikt licht, opgesplitst in diverse kleuren, als drager voor datatransport. Het wankelende Lucent is wereldwijd marktleider op het gebied van optische systemen. In 1995 bracht het als eerste een DWDM-systeem op de markt. Het introduceerde ook als eerste een volledig optische switch (de Wavestar LambdaRouter).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-08-28T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.