Mogelijk uitstel veiling 3G-frequenties VS

De veiling van frequenties voor derde generatie mobiele telefonie in de Verenigde Staten dreigt met twee jaar te worden uitgesteld.

De reden voor het mogelijke uitstel is niet het gebrek aan belangstellenden, maar het ontbreken van voldoende frequentieruimte. Dat is althans de achterliggende boodschap van het Commerce Department, dat bij het Amerikaanse Congres om het uitstel gaat vragen. De nieuwe generatie 3G, die geavanceerde draadloze internetverbindingen mogelijk maakt, vraagt om krachtige bandbreedtes. Op dit moment is het slechts mogelijk frequenties aan te bieden van 85 megahertz over twee bandbreedtes. Dit is de helft van de capaciteit die op dit moment voor de 'traditionele' mobiele telefoons wordt aangeboden.
De organisator van de veiling - het Commerce Department - had gehoopt dat er per september volgend jaar een aanvullende 95 tot 190 megahertz frequentieband voor 3G-gebruik beschikbaar zou zijn. Daardoor zou de beschikbaarheid van draadloze frequenties aanzienlijk toenemen en de waarde van de veiling sterk stijgen. Maar bij het toekennen van de aanvullende frequenties bestaan grote problemen. Zo heeft de Federal Communications Commission (FCC) eerder al aangegeven dat het bereid is de 190 Mhz-frequentie op te geven vanwege luidde protesten van onder andere 'vaste' draadloze breedband providers, die deze frequentie vaak gebruiken. De 95 Mhz-frequentie is grotendeels het domein van het Pentagon en op dit moment zijn er voor deze bandbreedte volgens defensie nog geen alternatieven gevonden die veilig genoeg zijn. Eerder hadden de FCC en de National Telecommunications and Information Administration (Ntia) al gewaarschuwd dat de genoemde obstakels voor uitstel zouden kunnen zorgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-06T00:00:00.000Z Marten Dijkstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.