Doel is snelle oplossing voor rechtszaak

De versoepeling van de strafeis en de aanklachten van Justitie in de antitrustzaak tegen Microsoft is noodzakelijk om tot een spoedige oplossing te komen.

Dit staat in de officiële verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie. "Wij nemen deze stappen in een poging te komen tot een vlotte, effectieve en zekere uitkomst voor consumenten."
Justitie ontkent nu dat het laten vallen van de eis tot splitsing is ingegeven door de regering Bush, die voorstander is van een vrije marktwerking met zo min mogelijk overheidsbemoeiens. "Dit soort beslissingen worden genomen binnen het ministerie", benadrukt een woordvoerder. Onder de regering Clinton volhardde het ministerie in de opsplitsingseis. Microsoft houdt vol dat het geheel onschuldig is. Meerdere onderhandelingspogingen zijn gestrand op de vasthoudendheid van de beide partijen.
Het ministerie ontkent ook dat er nu sprake is van een ommekeer in diens standpunt in de rechtszaak die reeds loopt sinds oktober 1997. "Het zou een substantiele fout zijn om dit te zien als een terugtrekken van de zaak of een terugtrekken van oplossing voor consumenten", aldus de woordvoerder.
De overheidsaanklagers zoeken nu naar andere strafmaten. Deze moeten meer in lijn zijn met de tussentijdse uitspraken van het hoger beroepshof en Microsofts - inmiddels - aangepaste gedrag. Onder de overwogen strafeisen bevinden zich beperkingen in het verstrekken van kortingen aan hard- en softwareleveranciers voor het meeleveren van andere Microsoft-producten. De softwarereus zou middels dergelijke voorkeursbehandelingen en koppelingsverkoop misbruik maken van de dominante marktpositie van zijn desktopbesturingssysteem Windows.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.