Platformenverstrengeling HP/Compaq

De verscheidene platformen binnen Hewlett-Packard en Compaq zullen de integratie van de twee computerbedrijven niet gemakkelijk maken.

Naast het feit dat de it-leveranciers elkaar overlappen met hun respectievelijke pc-divisies, hebben zij beide meerdere besturingssystemen en onderliggende hardware. Deze producten en divisies zijn - in tegenstelling tot pc's - niet eenvoudig te verenigen of te schrappen.
HP en Compaq werken elk op eigen houtje al enkele jaren aan het ontwarren en stroomlijnen van de eigen platformen. Dit kan namelijk forse besparingen opleveren op de ontwikkelkosten. De crux is om hierbij geen functionaliteit en daarmee gebruikers te verliezen.
In de loop der tijd is er immers ook interne overlap ontstaan, onder meer op de markten voor werkstations en lichte servers, waar Windows NT oprukt naar traditioneel Unix-terrein. Daarnaast zijn de processoren van Intel sneller en krachtiger geworden, wat zich ook vertaalt naar de werkstation- en servermarkt.
HP heeft enkele jaren terug al aangekondigd zijn pa-risc-processoren op termijn te vervangen door Intels 64-bit chips (IA-64). De veel uitgestelde Itanium, codenaam Merced, is de eerste processor in de IA-64-reeks. Verder gebruikt HP ook 32-bit Intel-processoren in zijn pc's, werkstations en servers.
Qua besturingssystemen heeft HP de eigen Unix-variant HP-UX (die draait op pa-risc-chips), het eigen besturingssysteem MPE-ix (gebruikt in de HP3000-servers met pa-risc-chips), Microsofts pc-platform Windows, en sinds enige tijd de open source Unix-variant Linux. Op termijn moeten al deze softwareplatformen draaien op het processorplatform van Intel, al dan niet 64-bit.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in de Computable van 14 september 2001.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.