Brookdale 845 Sdram-chipset op de markt

Intel heeft deze week zijn Brookdale 845 chipset gelanceerd. Hierdoor krijgt de Pentium 4 eindelijk de beschikking over het goedkopere PC 133 Sdram geheugen.

Tot nu toe moest Intels vlaggenschip het doen met de 850 Rdram (Rambus Dynamic RAM) chipset. Dit geheugen heeft weliswaar een hoge doorvoersnelheid maar ook een veel hogere prijs. Systemen met de 845 chipset zijn gemiddeld enkele honderden guldens goedkoper dan vergelijkbare machines die gebruik maken van het Rambus-geheugen. Hierdoor is het aannemelijk dat de vraag naar pc's met Intels krachtigste processor behoorlijk aantrekt.
De 845-chipset bestaat uit twee controller hubs die met elkaar verbonden zijn. Het gaat om de 82801BA I/O controller hub (die zorgt voor een snellere toegang tot input/output apparatuur) en de 82845 geheugen controller hub. Laatstgenoemde zorgt in combinatie met een 400 MHz systeembus voor een breedbandverbinding die volgens Intel drie keer zo snel is als die van de Pentium 3.
De chipgigant brengt in het eerste kwartaal van volgend jaar een chipset op de markt die gebruik maakt van het snellere en niet veel duurdere DDR (Double Data Rate) Sdram geheugen. Wie daar niet op kan wachten, heeft de mogelijkheid om Via's P4X266 DDR Sdram chipset aan te schaffen. Via bracht deze chipset vorige maand op de markt. Dit tot ontzetting van Intel, dat meent dat het Taiwanese bedrijf inbreuk maakt op zijn patenten. Via beschuldigt 's werelds grootste chipbakker op zijn beurt van dezelfde praktijken. Beide bedrijven hebben inmiddels juridische stappen aangekondigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-13T00:00:00.000Z René van Vemde


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.