'Nieuwe oorlog' deels in cyberspace gevoerd

De 'nieuwe oorlog' waarover president Bush al enige dagen spreekt, wordt waarschijnlijk deels gevoerd in cyberspace.

De Amerikaanse FBI is inmiddels bezig met een nauwgezet sporenonderzoek in verdachte e-mail-accounts. De inlichtingendienst krijgt daarbij de medewerking van ten minste twee grote internetaanbieders in de VS: America Online en Earthlink. Juristen in de VS hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het mogelijk schenden van de rechten op privacy. In het huidige klimaat wil iedereen alles doen om de daders van de terreuraanslagen te pakken, maar de juristen vrezen dat de FBI als een op hol geslagen paard alle privacy-rechten en persoonlijke vrijheden platwalst. Enkel en alleen om de daders te pakken en dergelijke aanslagen in de toekomst te voorkomen. Volgens de verontruste juristen heiligt ook hier het doel echter niet alle middelen.
Ondertussen vrezen veel Amerikaanse bedrijven voor cyberterrorisme. Zij steken momenteel veel geld en tijd in de beveiliging van hun computernetwerken. Daarbij wijzen zij op de ervaringen van begin april, toen een Amerikaans verkenningsvliegtuig in conflict kwam met een Chinese straaljager. In de hectische periode daarna werden verschillende Amerikaanse websites getroffen door cyberaanvallen.
Veel Amerikaanse en ook West-Europese hackers lijken die aanvallen trouwens als voorbeeld te hebben genomen. Op internet is een levendige discussie gaande over de mogelijkheden om onder meer Palestijnse en Afghaanse websites te bombarderen met cyberwapens als e-mailbommen en Denial of Service-aanvallen. Veel Westerse hackers hebben zich al verenigd in een groep met de dubbelzinnige naam The Dispatchers (het Engelse werkwoord 'to dispatch' betekent behalve 'verzenden' ook 'verslinden', 'doden' en 'doeltreffend afhandelen'). Amerikaanse autoriteiten hebben dergelijk 'burgerwacht-acties' als illegaal bestempeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-17T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.