Vodafone doet bod op Japan Telecom

De Britse mobiele telecomonderneming Vodafone, in Nederland eigenaar van Libertel, gaat een bod doen op Japan Telecom.

Het doel is een meerderheidsbelang te verwerven in JT. Eerder dit jaar bracht Vodafone dat belang al omhoog naar 45 procent en het belang in JT's mobiele dochter J-phone naar 46 procent. Een meerderheidsbelang in het Japanse telecombedrijf wordt door Vodafone vooral nagestreefd om het bij J-phone voor het zeggen te krijgen. De Britse telco wenst invloed op het businessplan van J-phone, een eventuele beursgang en zou ook graag de naam van het bedrijf veranderen in Vodafone. Om dergelijke invloed uit te kunnen oefenen is een belang nodig van tenminste 66,7 procent, omdat Vodafone dán in staat is om de directeuren van de mobiele divisie te ontslaan.
Een recent door J-phone genomen besluit om de operationele bedrijfsonderdelen samen te voegen, zou het huidige Vodafone-belang in het Japanse bedrijf automatisch terugbrengen naar 40 procent. Door een meerderheidsbelang in JT zouden de Britten dit belang weer kunnen opschroeven.
De plannen van Vodafone staan of vallen met de bereidheid van het Japanse JR East om zijn 15-procents belang in JT te verkopen. Positief punt is dat JR East inmiddels heeft verklaard om het naderende bod van Vodafone niet als 'vijandig' te beschouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-17T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.