Nieuwe licentie-overeenkomst Intel en Rambus

Chipproducenten Intel en Rambus sloten gisteren een nieuwe vijfjarige samenwerkingsovereenkomst waarbij ze elkaar toegang geven tot hun licenties.

De nieuwe overeenkomst is de opvolger van een soortgelijke deal uit 1996. Intel heeft de komende vijf jaar toegang tot Rambus' gehele patenten-portfolio en Rambus krijgt de beschikking over de Intel-licenties die het bedrijf nodig heeft voor het bouwen van geheugen-interfacetechnologie. Bovendien zal Intel een nog niet gespecificeerd bedrag aan royalties aan Rambus betalen.
Rambus is vooral bekend van Rdram, de geheugentechnologie voor pc's. Maar de onderneming heeft meer geheugen-, communicatie- en netwerktechnologieën ontworpen. Dankzij de overeenkomst krijgt Intel ook toegang tot die recent ontwikkelde netwerkgeoriënteerde technologieën.
Volgens Intel zal Rambus' Rdram de geprefereerde geheugentechnologie blijven voor de hoge-prestatie-pc's, al kwam het recentelijk met ondersteuning van standaard Sdram (synchronous dynamic random-access memory) voor de Pentium 4-processor. Tot op dat moment had de chipproducent de Pentium 4 exclusief aan Rdram gekoppeld. De nieuwe Sdram-geschikte 845-chipset, die de processor verbindt met andere pc-componenten, werd echter vooral ontwikkeld om de Pentium 4-desktop-pc's goedkoper te maken. Het duurdere Rdram wordt dus nu vooral toegepast in de bovenkant van de processorlijn, zoals bij de nieuwe 2Ghz-uitvoering van de Pentium 4.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.