Koreaanse Hynix op rand faillissement

De op-twee-na-grootste halfgeleiderproducent ter wereld, het Koreaanse Hynix, balanceert op de rand van een faillissement.

De onderneming heeft het al enige tijd moeilijk, maar leek vorige week een oplossing gevonden te hebben die het voortbestaan zou garanderen. Door enkele verontruste geldschieters is dat voortbestaan echter toch op losse schroeven komen te staan.
Afgelopen vrijdag werden de achttien banken die hebben geïnvesteerd in Hynix het eens over een reddingsplan. Dat plan voorzag in het omzetten van 2,33 miljard dollar van Hynix' schuldenlast in aandelen en het uitstellen van de betaling van enkele langlopende schulden tot 2004. Verder zou Hynix zelf proberen zo'n 800 miljoen dollar bij elkaar te krijgen door het uitgeven van nieuwe aandelen.
De banken gingen met de deal akkoord omdat een faillissement van Hynix desastreus zou kunnen zijn voor de Koreaanse economie. Het bedrijf is verantwoordelijk voor 4 procent van de export van het land en heeft daar zo'n 2.500 toeleveranciers. Het reddingsplan staat ook niet echt ter discussie, maar er is een ander probleem. De geldschieters blijken namelijk grote moeite te hebben met eenextra lening van ongeveer 400 miljoen dollar die Hynix nodig zegt te hebben om te kunnen overleven op de markt van de geheugenchips. Het verse kapitaal is gewenst voor enkele noodzakelijke investeringen.
Als dit kapitaal er niet komt, denkt Hynix dat het alsnog het loodje zal leggen. De Koreaanse banken stellen dat ze eerst de gevolgen willen afwachten van de terreuraanslagen op het WTC in New York, alvorens ze durven te beslissen over de nieuwe lening van 400 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.