Sun zet Forte for Java 3.0 in de markt

Sun Microsystems presenteert vandaag zijn Forte for Java 3.0 hulpmiddelenpakket als nieuw wapen in de strijd tegen de .Net-strategie van Microsoft.

De meest opmerkelijke onderdelen van het nieuwe pakket zijn de Enterprise Java Beans (EJB's) en de Java 2 Enterprise Edition (J2EE). Het pakket - Suns eerste hulpmiddelenpakket voor EJB's op enterprise-niveau - is ontworpen om dit deel van de op Java gebaseerde technologie toegankelijk te maken voor een brede markt. EJB's zijn een fundamenteel onderdeel van de op Java gebaseerde webdiensten, omdat ze worden gebruikt voor het bouwen van herbruikbare softwarecomponenten. Maar ze werden tot op heden door velen gezien als zeer specialistische hulpmiddelen.
Sun is de eerste leverancier die officieel uit is op J2EE-certificatie voor zijn hulpmiddelen. Die certificatie is in het leven geroepen om softwareontwikkelaars compatibiliteit te garanderen tussen de ontwikkelde hulpmiddelen en de applicatieservers van diverse leveranciers. Volgens Sun zijn er meer producenten bezig met het verkrijgen van de J2EE-certificatie voor hun Java-hulpmiddelen, maar het bedrijf noemt daarbij geen namen.
Het lijkt erop dat Sun met de certificatie vooral wil voorkomen dat Forte for Java wordt 'vastgeklonken' aan een applicatieserver van een specifieke software-leverancier. Softwareontwikkelaars moeten de absolute garantie krijgen dat Forte for Java geschikt is voor álle J2EE-applicatieservers. Wat dat betreft lijkt het bedrijf geleerd te hebben van de de introductie van EJB. Die werden in eerste instantie geïmplementeerd in enkele applicatieservers en achteraf gezien heeft die strategie een bredere acceptatie van het ontwikkelhulpmiddel in de weg gestaan.
Opmerkelijk is dat de beslissing om te gaan voor J2EE-certificatie wordt genomen op het moment dat Microsoft zich voorbereidt om zijn .Net-strategie uit te bouwen met het uitbrengen van het Visual Studio.Net-pakket. Dat pakket moet eind dit jaar op de markt komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-09-18T00:00:00.000Z Jeroen Bezem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.